- Home
- Dipkarpaz
Dipkarpaz
Dipkarpaz Gezilecek Yerler

Işıl ışıl parlayan kumları ve harika deniziyle Kıbrıs’ın en güzel yerlerinden biridir Dipkarpaz. Kıbrıs adasının uç bölgesinde bulunan bu güzel yer tarihi ve doğal görünümüyle Kıbrıs turizmine önemli katkı sağlamaktadır. Karpaz eşekleri ile meşhur bölgede ayrıca caretta carettaları gözlemleyebilir ya da birçok antik kent ve manastıra uğrayarak tarihe tanıklık edebilirsiniz.
Karpaz, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer olma özelliğini de taşımaktadır. Bunun sonucunda bölgede antik kent, manastır ve farklı uygarlıklara sahip kalıntılar barınmaktadır. Bölgede tarihi kucaklayan antik kalıntı olan Karpasia kenti, Dipkarpaz köyünün 5 km kuzeyinde muhteşem koylar arasında sizleri bekliyor. Dipkarpaz demişken bölgede bulunan Altınkum plajı ise o sapsarı, göz alıcı kumları ve berrak sahili ile denizin ve yüzmenin keyfini çıkarabileceğiniz bir plaj olma özelliğini de taşımaktadır. Yeşili, mavisi ve tarihi ile Karpaz bölgesi görülmeye değer bir yerdir.
Altın sarısı kumsalların boylu boyunca uzandığı Karpaz‘ın el değmemiş koyları, kumsalları ve turkuaz renkli denizi bambaşka bir tatilin kapılarını açarken, arkeolojik alanlar, bodur bitki örtüsü tam bir tatil merkezi olma özelliğini vermektedir Dipkarpaz’a. Karpaz’ın altın kumsallarında güneşlenebilir ve Karpaz Milli Park Alanı’nda Kıbrıs’ın sembollerinden olan Karpaz eşeklerini görebilirsiniz.
Bölgede yer alan küçük ve mistik havasında bulunan restoranlarda zengin Kıbrıs yerel yemeklerini tadabilirsiniz. Dipkarpaz gezim oldukça keyifli geçmişti. Burada olan zamanımı çoğunlukla denizde geçirdim. Ay. Philon Kilisesi ve Andreas Apostolos Manastırını gezdim. Tabi ki diğer gezilecek yerlerde var.
1.Apostolos Andreas Manastırı

Karpaz yarımadasının uç bölgesi Zafer burnunun güney kesiminde bulunan manastır bir efsaneye tanıklık ediyor. Zira Hıristiyan inancına göre Hz. İsa’nın askerlerinden biri olan Andreas deniz yolu ile Kudüs’e giderken gemide su sıkıntısı yaşamaktadır. Daha sonra asker Andreas gemiden inerek Manastırın bulunduğu bölgeye gelerek elinde bulunan bastonu ile gelerek su çıkartıyor. Bir gözü kör olan gemiyi idare eden kaptanın fışkıran su ile yüzünü yıkaması sonucu gözlerinin görmeye başladığı efsanesine inanılmaktadır.
Su efsanesi günümüze kadar uzanmış ve bölgeyi ziyaret eden turistlerin vücutlarına suyu sürmekte olduğu bilinmektedir. Ayrıca suyun çeşitli hastalıklara iyi geldiği de bilinmektedir. Her sene Hıristiyan dini bayramlarında Kıbrıs’ın Rum kesiminden bölgeye gelen Rum vatandaşlarının Apostolos Adreas Manastırında ibadetlerini eder ve çeşmeden kutsal olarak bildikleri sulardan içerler. Rum vatandaşları yanlarında getirdikleri şişe ve bidonlara kutsal saydıkları suları doldurarak evlerine götürdükleri de görülmektedir.
Kıbrıs adasının en doğusunda kurulan manastır, yüzlerce yıl Ortodoksların haç yolu üzerindeki önemli bir durak noktası olarak hizmet vermiştir. Manastırın ilk halinden bugüne ulaşan en önemli bölüm M.S 15. yüzyıla tarihlendirilen küçük kilisedir. Manastır, günümüzde halen kullanılan bir ibadet yeridir. Manastıra adını veren Apostolos Andreas, mucizeler yaratan, rüzgarların hakimi, yolcuların koruyucusu ve Hz. İsa tarafından papazlığa ilk çağrılan kişilerden biri olması özellikleri ile Hristiyanlık dini için önemli azizlerden biridir.
2.Aphendrika

Karpaz bölgesinin kuzey kıyısında yer almaktadır. M.Ö 2. YY’da Kıbrıs’ın altı önemli kentinden biri olma özelliğini taşımaktadır.
3.Ayios Philon Kilisesi

4. yüzyılda Karpaz bölgesinde yerini almıştır kilise. Dipkarpaz köyünün kuzeyinde bulunan kilise ilk kez Fenikelilerin yerleştiği antik kenttir. Helenistik ve Roma işçiliğini taşımaktadır. Bir apsis ve kubbeye sahip olan Philon kilisesinin zemini tamamen mozaiklerle süslüdür. Karpaz bölgesine yapılan Arap baskınları Aphendrika gibi Philon kilisesini de yeniden inşaya sürüklemiştir.
Bir zamanlar Finikeliler’in de yaşadığı Karpaz bölgesinde yer alan Agios Philon Kilisesi, Karpaz halkını M.S 4. yüzyılda Hristiyan yapan azizin adına yapılmış bir kilisedir. Agios Philon Kilisesi, aslında Helenistik ve Roma Dönemleri’nden kalan yıkıntıların üzerine inşa edilmiştir. Eski yapı üç yarım daire şeklinde ve sütunlarla çevrili bir bahçeden oluşmaktadır.
Daha Fazla Okuyun: Kıbrıs’ı Gezmek İçin 10 Neden
4Panaya Kanakaria Kilisesi

Birçok kez yıkıma uğrayan kilisede Meryem ana’nın kucağında oturan İsa’yı ve beş melek ile havarileri gösteren değerli mozaikler ile süslenmiş, duvarlarında ise Bizans işçiliği taşıyan kilise görülmeye değer.
5Karpaz İskelesi

1974 senesine kadar Trikoma olarak anılan bölgenin adı, Larnaka’nın köylerinden gelen Kıbrıs’lı Türklerin buraya yerleşmesinden sonra adı yeni iskele olarak değiştirilmiştir. Turizm açısından önemli yere sahip olan iskelede birçok turistik tesis ve balıkçı lokantası bulunmaktadır. Bölgede meşhur Karpaz eşeklerine rastlamakta mümkündür. Bafra ve Altın kumsal gibi plajların olduğu bölge, doğal görünümü ile huzuru arayanların uğrak noktasıdır.
Dipkarpaz’da Diğer Gezilecek Yerler
- Sazlıköy, Panagia Kyra Kilisesi
- Yenierenköy, Ayios Thyrsos Kilisesi
- Yenierenköy, Anıtsal Heykeller ve Kilise Harabeleri
- Kaleburnu, Kastros Tepesi Antik Mezarı
- Avtepe, Elisis Kastros Antik Mezarı
- Büyükkonuk, Tarihi Yağ Değirmeni
- Boltaşlı, Panagia Kanakaria Kilisesi
- Sipahi, Ay. Trias Bazilikası
- Kantara Kalesi
- Dipkarpaz, Aphendrika
Karpaz, Karadeniz ve Rum vatandaşlarının uyum içerisinde yaşadığı bir yerdir. Kıbrıs’a seyahat etmeyi ve gezmeyi düşünüyorsanız Karpaz’ı, Karpaz’da gezilecek yerleri ve meşhur Karpaz eşeklerini görmeden dönmeyin.